TopBottom
Soru ve görüşleriniz için : e10mami@hotmail.com

angus sığırı yaşam bizi avrupadaki etlere götürdü

Posted by mam at 4 Mayıs 2010 Salı
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

 Yaşam hayatın bir parçası.Yaşamı blogluyoruz... :)

                                  ANGUS SIĞIRI

Anavatanı İskoçya'dır. 1800 yıllarda boynuzsuz angus " doddies " olarak anılırken; Hugh Watson angus birliğini kurmuştur. Günümüzde 3 çeşit angus birliği bilinmektedir. 1893 de " Aberdeen - Angus Associotion " ; 1967 de " İrish Angus Cattle Society " ; 1883 de ABD Chigago'da ki " Aberden Angus
Birliği
" dir.

17 mayıs 1873 yılında George Grant adında bir yetiştirici 4 adet angus boğayı Victoria / Kansas'a götürür. Shorthon ve Longhorn ile melezleştirir. Bu melezlerden istenilen verim elde edilemediği için daha sonra angus dişilerini ithal ederek saf kan angus yetiştirmeye başlanır.


1885'de siyah ve kırmızı anguslar ABD'de ırk ayrımı yapılırken, İngiltere ve Kanada'da böyle bir ayrım yapılmaz. 2005 yılı resmi kayıtlarına göre Avrupa'da 324.266 adet siyah angus bulunmaktadır. Bunun sebebi Avrupa'nın gözde etçi ırklarından biri olmasıdır.
Angus ırkını önemli kılan en önemli özellik etinin kalitesidir. Amerika birleşik devletlerinde etçi sığır ırklarının çoğunluğunu angus sığırları oluşturmaktadır. Çünkü diğer etçi ırklarına göre angus ırkı daha kaliteli et üretimine olanak verir. Angus etinin tercih edilmesindeki en önemli özellik et yağ oranının düşük olmasıdır. Diğer ırklarda yağ oranı %35-36 lara kadar varırken angus etinde bu oran %6-7 civarındadır. Angus etinde mermerleşme (yağın kas lifleri arasındaki dağılımı ) mükemmeldir

Angus ırkının diğer ırklara göre tercih edilmesinin sebepleri arasında şunları sayabiliriz;

1. Et kalitesi: Angus eti mermerleşme oranı, et rengi, kokusu, tekstürü, lezzeti ile tüm dünyada tüketiciler tarafından tercih edilen bir ettir.
2. Boynuzsuz oluşu: Angus ırkında erkek ve dişiler boynuzsuzdur. Boynuzsuzluk boynuzluluğa baskındır. Bu yüzden hayvanlar arasında boynuz yaralanmaları olmamaktadır.
3. Erken yaşta ergenliğe ulaşmaları: Angus ırkının dişileri çok erken yaşta ergenliğe ulaşırlar bu sayede erken dönemde yavru alınabilme özelliğine sahiptir.
4. Canlı ağırlık artış oranı yüksektir: Angusların günlük canlı ağırlık artışları 1,4-1,7kg olabilmektedir. Yediği yemi en ekonomik bir şekilde ve en kalite bir şekilde ete çeviren ırk olma özelliği taşımaktadır.
5. Soğuğa ve sıcağa dayanıklı ender ırklardan birisidir: Anguslar kışın -30 derecede yazın ise +30 derecede fevkalade gelişebiliyorlar. Çevre koşullarına uyumları çok iyidir.
6. İleri yaşta bile damızlık olarak kullanılabilme: Angus sığırları ileri yaşta bile üstün kalitede buzağı verme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile yaşlı angus inekleri bile damızlık olarak kullanılabilmekte ve bu özelliği yetiştiricilere büyük katkı sağlamaktadır.
7. Kolay doğum yapabilmesi: Angus ırkı kolay doğum yapabilme özelliğine sahip ender ırklardan birisidir. Başın küçük olması kolay doğum yapmasında çok büyük etkendir.

Angus ırkı genetik olarak " Hydrocephalus " hastalığı ve " Karaciğer yağlanmasına " meyillidir. Karaciğer yağlanması vakaları, ileri seviyelerde bazen ölümcül olabilmektedir. Bu özelliğini genetik olarak aktarabilir. Yapılan DNA testleri ile bu durum boğanın pedigrisinde belirtilir.


* Renkleri Siyah ve kırmızı'dır.
* Doğuştan Erkek ve dişileri boynuzsuzdur. Ayrıca bu özellik boynuzlu ırklarla melezlemelerde baskınlığını korur.
* Düzgün meme yapılıdır.
* Uzun ömürlüdür.
* Döl verimi yüksektir.
* Kolay doğum özelliği.
* Annelik içgüdüsü yüksektir.
* Sakin yapılı fakat insana çekingen davranır.
* Zor hava şartlarına dayanıklıdır.



* Cidago yüksekliği: Erkek: 140 - 145 cm ; Dişiler: 132 - 140 cm
* Canlı ağırlık: Erkek: 1000 - 1100 kg ; Dişiler: 650 - 700 kg
* Buzağı doğum ağırlığı: 39 kg
* Angus eti 1978 de " Certified Angus Beef " markası olarak tescillenmiştir.

Etiketler:e10mami.blogspot.com

0 yorum:

Yorum Gönder