TopBottom
Soru ve görüşleriniz için : e10mami@hotmail.com

Bedelli Askerlik Çıktı? mı?

Posted by mam at 22 Nisan 2010 Perşembe
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Yaşam hayatın bir parçası.Yaşamı blogluyoruz... :)

Bedelli askerlik konuşulmak için masaya yatırıldı.Tayyip Erdoğan Org. Başbuğ ile konuşmak için yarın (23.04.2010) zirve yapacaklar.

Toplam 125 bin 834 kişi bu haktan yararlandı. 1987 yılında çıkarılan ilk uygulamada 18 bin 433, 1992'deki uygulamada 35 bin 11, 1999 yılında da 72 bin 290 kişi bedelli askerlik yaptı. 


1999 yılındaki uygulamada kapsam geniş tutulduğu için başvuranların sayısı yüksek oldu. Burada amaç deprem yaralarının sarılmasına katkı için mümkün olan en yüksek mali katkıyı sağlamaktı. Daha öncekilerde sayının az olması yaş sınırının yüksek tutulması nedeniyle olmuştu. 

Genelkurmay Başkanlığı yeni bir bedelli askerlik uygulamasına kesin olarak karşı çıkıyor. Orgeneral İlker Başbuğ, geçen yıl bu yöndeki bir soruya "yükümlü olarak gelecekler zaten ihtiyaçlarımızın altında, terörle mücadele eden bir ülkede, her gün şehitler veren bir ülkede parayla askerliği vatandaşımıza anlatamayız" yanıtını vermişti. 


Ancak iktidarın ısrar etmesi durumunda herkesi tatmin edebilecek bir orta yol formülü de bulunabileceği belirtiliyor. Bu formüllerden biri yaş sınırını yüksek tutmak. Örneğin 1999'daki uygulamada 26 yaşından büyüklere bedelli hakkı tanındığı için başvuran sayısı fazla olmuştu. 

BEDELLİ ASKERLİK İÇİN GÖRÜŞME YARIN
Uzmanlar bu kez yaş sınırının 30 ve üzeri belirlenmesi durumunda bedelli hakkından yararlanların daha az tutulabileceğini, böylece asker almada bir zaafiyet yaşanmayabileceğini belirtiyorlar. 

Bedelin yüksek tutulması da bir başka seçenek olarak gösteriliyor. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yarın saat 17.30’da yapacakları haftalık olağan görüşmede konuyu ele almaları bekleniyor.

Etiketler:e10mami.blogspot.com ,

0 yorum:

Yorum Gönder